Het verhaal van Filmon

Filmon is 23 jaar, komt oorspronkelijk uit Eritrea en woont nu 5 jaar in Nederland. Sinds een jaar is hij werkzaam bij Talentfabriek010. Onlangs heeft Filmon zijn MBO-diploma in ontvangst genomen en gaat verder studeren.

Waarom ben je naar Nederland gekomen?
“De situatie in Eritrea is erg slecht, kans op succes is erg klein en er gebeuren veel vervelende dingen. Er is hier geen vrijheid, je kan niet doen wat je wilt. Vanaf mijn 16de ben ik soldaat geweest in Eritrea, hier ben ik ook mishandeld door de bazen van het leger. Mensen werden beschoten en ik heb hele erge dingen gezien. Na een paar maanden ben ik gevlucht. Rond middernacht ben ik ontsnapt en naar Soedan gevlucht.

In Soedan was het niet per se beter dus ben ik samen met ongeveer 130 mensen door de woestijn naar Libië gegaan. Gedurende deze reis zijn er mensen overleden. Vanaf daar heb ik een boot naar Italië genomen. Het was één van de zwaarste dingen die ik ooit heb gedaan. De woestijn was nog zwaarder dan de zee: dagen, weken, maanden lopen door het zand met niets anders om je heen.

Ik wist dat ik naar Nederland wou, bij dit land voelde ik me het prettigst. Toen ben ik dus van Italië naar Parijs gegaan, vanaf daar kon ik met de trein naar Rotterdam. Aangekomen in Rotterdam, wist ik niets. Ik heb een paar uur gezocht naar de politie/immigratiedienst bij het centraal station. Na het gevonden te hebben ben ik naar Ter Apel gestuurd. Hier werd ik geïnterviewd met tolk over mijn situatie en verhaal. Vanuit daar ben ik naar een AZC in Luttelgeest gestuurd in Flevoland. Hier heb ik 6 maanden gewoond, en wat werk gedaan op het platteland.

Na 6 maanden volgde een tweede interview waaruit voortkwam of ik een verblijfsvergunning zou krijgen of niet. Gelukkig kreeg ik deze en hebben ze me een huisje in Rotterdam gegeven.”

Hoe kwam je bij Talentfabriek010 terecht?
“Via iemand hoorde ik dat hij een plek had gevonden waar je een opleiding kon volgen: je kon werken én leren. Ik kreeg het nummer van Mireille, die nodigde mij uit voor een gesprek. Gelijk na dit gesprek mocht ik beginnen. Dit is nu bijna 1 jaar geleden.”

Wat voor werk doe je bij Talentfabriek010?
“Bedienen, achter de bar, theater klaarzetten en in de gaten houden. Alles wat daar gebeurt doe ik ook! Ik probeer me zo breed mogelijk in te zetten en te communiceren met mensen. Altijd met een glimlach.”

Waarom ben je hier gaan werken?
“Ik vind de horeca erg leuk, dus na het gesprek wist ik dat dit ook horeca was.”