Testimonials

Hieronder een selectie van wat partners en opdrachtgevers over onze samenwerking zeggen.

Interesse? Ook partner of opdrachtgever worden? Neem direct contact met ons op via post@talentfabriek010.nl.


Michel Koreman – De Buurvrouw – Partner 

Michel, leuk je te ontmoeten, vertel eens wat meer over jezelf.

Mijn naam is Michel Koreman en ben een van de initiatiefnemers van de Buurvrouw. Daarnaast ben ik werkzaam bij SOS Kinderdorpen in Amsterdam, waar ik verantwoordelijk ben voor content en creatie. Verder heb ik ook nog een eigen onderneming onder de naam Worldfamous concepten.

Zozo, dat is heel wat, gaaf! Je noemt initiatiefnemer van de Buurvrouw, wat is de Buurvrouw precies?

De Buurvrouw is een samenwerking van meerdere sociaal ondernemende partners die zich verenigd hebben om een oud cultureel centrum (genaamd de Castagnet) nieuw leven in te blazen. Dit is de Buurvrouw geworden; een cultureel centrum van de wijk, voor de wijk en door de wijk. Een lokaal cultureel centrum wat we zonder winstoogmerk exploiteren én waar we werkplekken bieden aan mensen die normaal minder makkelijk een baan vinden. Een plek waar we cultuur inzetten om verschillende doelgroepen met elkaar te verbinden en opleiding bieden. De Buurvrouw, verbindt, luistert en is open voor iedereen in de wijk.

Meerdere samenwerkende partners?

Ja, namelijk Stichting Kinderopvang Mundo, Worldfamous Concepten, Talentfabriek010 en de Fatimaschool.

Interessante samenwerking, hoe zijn jullie samengekomen?

De gemeente zocht al een hele tijd een nieuwe exploitant voor een oud bestaand cultureel centrum genaamd de Castagnet, De voorwaarde was wel dat het pand zowel een culturele als sociale bestemming kreeg. Om deze reden hebben de partners krachten gebundeld om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen. En sinds 1 januari 2018 is de Buurvrouw realiteit geworden.

Dus hier is er een samenwerking ontstaan tussen Talentfabriek010 en Worldfamous Concepten?

Dat is correct, uiteraard samen met de andere partners. Ikzelf ben conceptontwikkelaar in hart en nieren, zo heb ik o.a. bij communicatie bureau Made In Rotterdam en Your Media Group gewerkt als concept & strategie director. Sinds 2016 ben ik zelfstanding verder gegaan onder de naam Worldfamous Concepten. Langzamerhand ben ik erachter gekomen dat mijn hart ligt bij maatschappelijk sociaal ondernemen, gewoon de wereld een beetje beter proberen te maken. Hierin heb ik een goede partnership met Talentfabriek010 gevonden.

Hoe verloopt de partnership met Talentfabriek010?

Ja, heel goed. Mireille en ik denken over heel veel dingen praktisch hetzelfde. Beide handelen we ook graag snel en zelfstanding wat fijn samenwerkt. Sociaal maatschappelijk ondernemen is namelijk eigenlijk hard voor weinig. Maar het feit dat je de buurt, een stukje van de wereld, een stukje gezelliger kan maken door mensen met elkaar te verbinden is iets onbetaalbaars. Mensen ontdekken talenten waarvan ze nooit wisten dat ze die hadden. Je ziet ze letterlijk opbloeien. Talentfabriek010 weet ze vervolgens ook een kans te bieden (in samenwerking met Zadkine Startcollege) om zichzelf verder te ontwikkelen en op te leiden. Tegelijkertijd kunnen wij ze met de o.a. de Buurvrouw een ‘werkstage’ bieden bij de diverse onderdelen.

Wat is je rol in de Buurvrouw?

Naast een van de initiatiefnemers ben ik lokaal Cultureel Programma Coördinator van de wijk Hillegersberg Schiebroek. Een rol waarin ik vanuit een door de gemeente beschikbaar gesteld budget cultuur in de wijk kan ondersteunen, partijen met culturele initiatieven verbinden en zorgen dat er voor iedereen in de wijk voldoende aanbod is. De Buurvouw is een van die initiatieven. De Buurvrouw heeft namelijk een groot theater waar ik inmiddels samen met een groep wijkbewoners ook verantwoordelijk ben voor de programmering. Hier proberen wij de wijk echt samen te brengen. Ik hoop dat wij met de Buurvrouw dan ook een inspiratie kunnen zijn voor maatschappelijk sociaal ondernemerschap.

Als je Talentfabriek010 in een aantal kernwoorden moest omschrijven, welke zouden dat zijn?

Authentiek, zorgzaam, autonoom en creatief ondernemerschap. Talentfabriek010 heeft gewoon een passie om de wereld om zich een stukje leuker en beter te maken. En dat begint bij mensen. Mensen activeren en een platform bieden waarin ze zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen. En ikzelf sluit mijzelf volledig aan bij dit gedachtegoed. Vorige week was ik voor SOS Kinderdorpen nog even in Ghana, en daar realiseerde ik mij dat wat je kan veranderen slechts een zandkorrel is in een héél groot strand. Maar we doen het met elkaar en voor elkaar en daar is het waar het om draait. Echt denken in kansen en niet in beren op de weg!


Willemijn Sluijs – Museum Rotterdam – Opdrachtgever 

Hi Willemijn, wat fijn dat wij elkaar kunnen spreken vandaag, vertel even kort wie je bent en je connectie met Talentfabriek010?

Goeiemiddag, mijn naam is Willemijn Sluijs. Ik ben Marketing Communicatie specialist en verzorg de evenementen in Museum Rotterdam. Museum Rotterdam is een museum gevestigd in het Timmerhuis aan de Meent; een museum waar historische stukken en nieuw erfgoed, in onverwachte combinaties, het verhaal vertellen van Rotterdam en de Rotterdammers – van nederzetting aan de Rotte tot veelkleurige metropool. Ik werk met Talentfabriek010 zelf al samen sinds dat ik hier werk, dus ongeveer 3 jaar. Daarvoor was er al een bestaande samenwerking van ongeveer 3 jaar. Dat maakt de totale samenwerking nu zo’n 6 jaar.

Dat is aardig wat jaren. Op wat voor manier werken jullie samen?

Wij zetten Talentfabriek010 veelal in als externe catering van zowel onze eigen evenementen als evenementen voor externen in het museum. Toen wij nog in onze pop-up locatie zaten in Las Palmas op de Kop van Zuid werkten wij al regelmatig samen. Sinds dat wij hier in het Timmerhuis gevestigd zijn is de samenwerking alleen maar intenser geworden. Talentfabriek010 levert zowel catering als personeel voor onze evenementen aan en is dus een zeer goeie en betrouwbare catering partner te noemen.

Hoe vaak zetten jullie Talentfabriek010 ongeveer in?

Hmm, ja dat verschilt wel echt per seizoen en is echt afhankelijk van het evenementenseizoen. Gemiddeld zeg zo’n 1 keer per 3 maanden. Uiteraard in het evenementenseizoen kan dit meerdere malen per maand zijn.

Er is dus regelmatig contact tussen jullie en Talentfabriek010?

Jazeker. Ze zijn een goede en betrouwbare partner van ons. Voor en na evenementen komen we regelmatig samen ter voorbereiding en evaluatie; wat ging er wel en niet goed en wat kunnen we volgende keer anders doen. Daarnaast proberen we ook wat meer samen te komen om de samenwerking te bespreken maar zoals je begrijpt schiet dat er vaak bij in. Als er bijsturing of aanpassingen nodig zijn, hebben we altijd even kort contact. Vaak zijn er niet veel woorden nodig en voelen ze onze wensen goed aan.

Een fijne en efficiënte samenwerking zo te horen. Als je Talentfabriek010 in enkele kernwoorden zou moeten omschrijven, welke zouden dat zijn?

Zorgzaam, betrokken, innovatief en biologisch. Zoals gezegd zijn zij een cateringpartner waar wij als organisatie op kunnen bouwen. Ze voelen de wensen aan en zijn zeer zorgzaam in iedere stap van het proces. Daarnaast is Talentfabriek010 erg betrokken bij wat ze doen en hoe ze het doen. Niets is teveel en staan open voor ideeën. Ze verbouwen ook nog eens veel van hun eigen versproducten en zijn hiermee toch innovatief in wat ze aanbieden. Het is altijd weer verassend, nieuw én zoveel mogelijk biologisch.

Talentfabriek 010 en Museum Rotterdam zijn een goede match omdat beide partijen een platform zijn voor actieve (sociale) betrokkenheid, dialoog en participatie. Daarnaast zetten wij  ons beide in om daar waar mogelijk een katalysator te zijn voor het maken van verbindingen met en tussen Rotterdammers, ook Rotterdammers die het wat moeilijker hebben. Rotterdammers op een professionele manier kansen bieden en hun talent te laten benutten.


Winston Soumokil – Zadkine Startcollege – Partner

Hi Winston, wat is je functie en waar ben je werkzaam?

Mijn naam is Winston Soumokil en ik ben werkzaam als account manager bij Zadkine Startcollege.

Het Zadkine Startcollege is partner van Talentfabriek010. Hoe zijn jullie bij Talentfabriek010 terecht gekomen?

Ik werk nu ruim 2,5 jaar bij Zadkine Startcollege en er was al een reeds bestaande samenwerking tussen Zadkine Startcollege en Talentfabriek 010. Ik weet dus niet anders.

In wat voor vorm werkt Zadkine Startcollege samen met Talentfabriek 010?

Wij werken nauw samen met Talentfabriek 010 om Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te bieden tot het volgen van een Entree Opleiding bij Zadkine Startcollege.

Ah ok wat gaaf, wat voor opleiding bieden jullie dan aan?

Wij bieden deze deelnemers een Entree Opleiding in de richting Assistent dienstverlening & zorg aan. De ambities van Zadkine Startcollege en Talentfabriek010 komen namelijk nauw overeen als het gaat om mensen een kans te geven tot het alsnog behalen van een diploma.

Hoe lang is Zadkine Startcollege al partner van Talentfabriek010?

Ik schat in zo’n ruim 4 jaar. Ikzelf werk ruim 2,5 jaar bij Zadkine Startcollege daarvoor was er al een samenwerking van ruim 1,5 jaar.

Wat omvat de samenwerking verder precies?

Talentfabriek010 werft actief onder zijn deelnemers voor het volgen van een opleiding. Medewerkers van Talentfabriek010 gaan het gesprek aan en overleggen mogelijkheden. Bij interesse worden de deelnemers overgedragen aan ons. Wij bieden deze studenten twee instroommomenten: in februari en in augustus. Studenten starten de opleiding via onze praktijkgerichte constructie. Dit betekent dat ze één dag per week opleiding volgen en vier dagen in de vorm van een praktijkstage aan de slag gaan bij een Talentfabriek010 locatie.

Wow, dat is deelnemers nog eens een kans geven! Over hoeveel deelnemers hebben we het dan eigenlijk op jaarbasis?

Het gaat om ongeveer 32 deelnemers per jaar waarvan de helft in augustus en de andere helft in februari instroomt.

Dat is best wat. Hoe volgen jullie eigenlijk de ontwikkeling van de deelnemers?

Dat is een goede vraag. Wij hebben maandelijks overleg over de voortgang om zo de studenten hun ontwikkeling goed in de gaten te houden, knelpunten te constateren en uiteraard bij te sturen waar nodig. Dit doen wij in strakke samenwerking met Talentfabriek010. Mede omdat ook daar direct in de praktijk kan worden begeleid en gestuurd. Zo wordt wat er geleerd is bij Zadkine Startcollege ook direct in de praktijk gebracht. Dit vormt meteen de kracht van de samenwerking.

En als de deelnemers aan het einde van het traject slagen, wat gebeurt er dan?

Ha, ja dan hebben we een speciale diploma uitreiking die wij voor ze organiseren. Vaak hier bij ons op locatie Rotterdam-Zuid. Zij krijgen een aparte diploma uitreiking omdat ze net wat andere instroom hebben dan de reguliere opleidingen. Tegelijkertijd geeft dit ook meteen een speciaal feestelijk tintje als ze geslaagd zijn.

Als je Talentfabriek in 5 kernwoorden zou moeten omschrijven, welke woorden komen dan in je op?

Betrokken, Verantwoordelijk, Sociaal, Dienstverlenend, Perspectief

Hoe zou je de impact van de samenwerking tussen het Zadkine en Talentfabriek010 omschrijven?

In co-creatie perspectief bieden aan mensen in de regio waarbij dat niet vanzelfsprekend is.


Lisanne Addink-Dölle – VerdraaidGoed – Partner

Lisanne, goed elkaar even te spreken zo tussen de activiteiten door. Kan je even kort wat over jezelf en VerdraaidGoed vertellen?

Natuurlijk, ik ben Lisanne Addink. Oprichter en eigenaar van VerdraaidGoed. Wij maken werk van de circulaire economie en richten ons op waardebehoud van materialen en het sluiten van kringlopen. Wij zorgen ervoor dat restmaterialen die niet (of niet goed) gerecycled worden, een tweede leven krijgen in de vorm van nieuwe producten.

Hoe pakken jullie dit aan?

VerdraaidGoed begeleidt bedrijven die stappen willen maken binnen de circulaire economie. Wij geven de klant op creatieve wijze, inzicht in circulaire bedrijfsmodellen en de mogelijkheden hierin voor hen. Door de materiaalstromen en productenwensen van de klant te analyseren ontwikkelen wij vervolgens passende circulaire oplossingen.

Hoe heb je Talentfabriek010 leren kennen?

Ik ben in 2011 gestart met VerdraaidGoed. Eind 2015 heb ik Mireille en Talentfabriek010 leren kennen. Toentertijd werkten wij namelijk samen met Robedrijf Rotterdam voor het confectioneren van onze Beat The Bag tassen. Omdat we niet afhankelijk wilde zijn van één naaiatelier zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Zo zijn we Talentfabriek010 tegengekomen en werken sindsdien samen.

Beat the Bag? Wat is dat?

Beat the Bag is een van de initiatieven die wij hebben ontwikkeld met VerdraaidGoed. Hiermee geven we promotiemateriaal een tweede leven én verminderen we het gebruik van plastic tasjes. We upcyclen reclamedoeken van én voor bedrijven tot herbruikbare tassen. Het confectioneren van deze tassen doen wij in werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

Dit doen jullie dan met de Naaiateliers van Talentfabriek010?

Ja, Talentfabriek010 is één van de partijen waar we erg graag mee samenwerken. Zij zijn sinds dag 1 zeer actief betrokken als productiepartner van de tassen en ze denken intensief mee. We hebben onlangs een licentieovereenkomst met elkaar afgesloten. Talentfabriek010 is sinds januari 2019 officieel licentiehouder van het label Beat the Bag. Een duidelijke versterking van onze samenwerking.

Met Beat the Bag confectioneren we inmiddels zo’n 1000 tassen per maand. Het uiteindelijke doel is om er een coöperatie van te maken die bijdraagt aan zowel een circulaire economie als  aan sociale en lokale werkgelegenheid.

Hoe verloopt de samenwerking op dit moment?

Heel goed. Het begon allemaal heel kleinschalig en ondertussen hebben we al zo’n 30.000 vierkante meter aan doek weten te upcyclen. Al vrij snel hadden we heel fijn contact met Wim, degene die verantwoordelijk is voor één van de naaiateliers binnen Talentfabriek010. Deze samenwerking verliep zo soepel dat de samenwerking alleen maar verder is gegroeid door de jaren heen. Ondertussen hebben we een fulltime coördinator op het Beat the Bag initiatief zitten.

Wat doen jullie nog meer naast Beat the Bag?

VerdraaidGoed heeft nog een aantal initiatieven naast Beat the Bag. Zo zijn we bijvoorbeeld met ‘Coffee Based’ bezig met de duurzame verwerking van de gigantische reststroom kofffiedik. En via onze online webshop ‘LoopedGoods’, de grootste circulaire webshop van Nederland, kunnen bedrijven en consumenten circulaire producten van Nederlandse bodem aanschaffen, waaronder ook van onze eigen initiatieven.

Als je Talentfabriek010 in een paar kernwoorden zou moeten omschrijven, welke zouden dat zijn?

Flexibel in hun aanpak. Meedenkend in de ruimste zin van het woord. Altijd denken ze in mogelijkheden en hoe we dit samen constructief aan kunnen pakken. Oh en betrouwbaar. Zeer betrouwbaar, ze laten je echt nooit in de steek, staan altijd voor je klaar en weten altijd wel een oplossing te bedenken.


Debby Palumbo – NatuurTalent – Partner

Debby, wat fijn dat wij elkaar even treffen. Kan je even een korte introductie over jezelf geven?

Mijn naam is Debby Palumbo. Ik ben persoonlijk begeleider en locatie coördinator bij Natuurtalent. Natuurtalent is een stadsboerderij in Schiebroek waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen, aan hun arbeidsvaardigheden te werken en professionele vaardigheden te ontwikkelen zodat hun afstand tot de arbeidsmarkt aanzienlijk verkleint wordt. En dat allemaal in een groenrijke omgeving.

Stadsboerderij, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Er gebeurt hier eigenlijk van alles. Het is eigenlijk een grote tuin met verschillende zones. We hebben verschillende boerderijdieren op het terrein rondlopen, een bloemenpluktuin, een kruidentuin, een speeltuin met boomhutten en speeltoestellen, een voedselbos (moestuin) en een workshopruimte (gemaakt van volledig gerecycled bouwmateriaal). Centraal op het terrein bevindt zich ons theehuis waar je tal van de biologische producten kan proeven met een lekker kopje thee (of koffie) erbij.

 Echt een totaalconcept dus. Hoe ben jij hier terecht gekomen?

Natuurtalent bestaat sinds 2014 en ik ben er vanaf het begin bij betrokken. Zelf zat ik in een burn-out en heb mijzelf kunnen omscholen met behulp van Mireille en Talentfabriek010 via het volwassenonderwijs tot pedagogisch medewerker. Voorheen was het hier namelijk een terrein van schooltuintjes met een centraal gelegen kantine. Door de jaren heen hebben we dit organisch weten om te bouwen tot wat het nu is; Stadsboerderij Natuurtalent. Een plek waar een grote mix van mensen voornamelijk in het weekend samenkomen om te recreëren, workshoppen en simpelweg om te ontspannen. Op doordeweekse dagen wordt er voornamelijk door deelnemers hard gewerkt aan de verzorging en het onderhoud van het terrein, de tuinen en de dieren.

Deelnemers?

Ja, wij noemen iedereen die hier meehelpt en werkt aan de verzorging en het onderhoud deelnemers. Dit is op dit moment zo’n groep van 30-40 man met dagelijks zo’n 10-25 man. De deelnemers bestaan o.a. uit leerlingen van 3 VSO scholen uit de wijk, die hier werken voor hun praktijkstage. Daarnaast hebben we wekelijks een groep cliënten die hier komen voor dagbesteding. Dit zijn mensen met o.a. een verstandelijke beperking maar met zin om actief bezig te zijn.

 Hoe verloopt de samenwerking met Talentfabriek010?

Goed, wij zitten natuurlijk in de coöperatie en werken veelvuldig samen Talentfabriek010 en haar diverse partners. Alles wat in het theehuis geserveerd wordt is bijvoorbeeld bereid in de kookateliers in Feyenoord en alle theedoeken worden gewassen in de Wasateliers Ikwashier!. Allemaal samenwerkingen met partners van Talentfabriek010 om zo elkaar te helpen.

Ik heb regelmatig contact met Mireille om de ontwikkelingen en vorderingen door te spreken. Dit doen wij meestal telefonisch op de maandag. Daarnaast komen we 1x per maand samen met alle partners om ontwikkelingen per locatie met elkaar te delen.

Als je Talentfabriek010 in een aantal kernwoorden moet omschrijven, welke zouden dat dan zijn?

Liefdevol, kansrijk en laagdrempelig. Over de jaren heen zijn we echt organisch gegroeid met Natuurtalent tot wat het nu is, en dat had niet gekund zonder Talentfabriek010 en de coöperatie partners. Mensen uit de omgeving zien de liefde die erin is gestoken en waarderen de inzet in de buurt en omgeving heel erg. In de zomer doen we erg veel met de horeca en evenementen, zoals bruiloften voor 80-150 man maar ook volle weekenden met dagjesmensen. In de winter zijn we vooral veel bezig met dagbesteding cliënten. Het leuke is gewoon dagelijks bezig zijn met mensen ontvangen en begeleiden en weten dat je ze een kans biedt of een herinnering meegeeft. Dat is waar je het toch uiteindelijk allemaal voor doet en wat zorgt voor een voldaan gevoel bij jezelf aan het einde van een werkdag.

Wat is je leukste herinnering aan de tijd bij Natuurtalent tot nu toe?

Dat is het bezoek van Koning Willem-Alexander als beschermheer en afgevaardigde van het Oranjefonds. Dat was echt te gek, 6 cameraploegen, 40 journalisten die dan ineens bij je op de stoep staan. Ik heb zelfs een kleine rondleiding aan de koning zelf mogen geven en in het kort uitgelegd wat wij allemaal hier met Natuurtalent doen. Echt een onvergetelijke ervaring die mij altijd bij zal blijven!


Bob Richters – Hotspot Hutspot – Partner

Hi Bob, goed om elkaar even te spreken, kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Bob Richters, directeur van Hotspot Hutspot. Hotspot Hutspot is een sociaal maatschappelijke onderneming die voedsel inzet om mensen te activeren en verbinden.

Ok, wat houdt dat precies in?

Wij zetten ons in voor goed eten voor iedereen. Wij creëren levendige hotspots in de wijk waar tieners graag naar toe willen komen en zinvol bezig kunnen zijn. Van teelt in buurtmoestuinen, het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden (restaurantkwaliteit), tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in onze eigen wijkrestaurants.

Een onderneming met een duidelijke missie. Hoe ben je hiermee begonnen?

Kijk, mijn achtergrond zit voornamelijk in doceren. Ik ben jarenlang docent  beeldende en vormgevende vakken geweest. Zowel als vaste kracht als freelance docent. Op een gegeven moment ben ik als zzp’er voor mijzelf begonnen met opdrachtgevers als woonstad rotterdam, abn-amro en willem de kooning academie. Havensteder was en is nog steeds een opdrachtgever van mij. Als woningcorporatie heeft Havensteder regelmatig last van leegstand. Met dit in het achterhoofd heb ik destijds een ondernemingsplan geschreven voor een Rotterdamse keten van biologische wijkrestaurants gevestigd in leegstaande wijkpanden (zogenaamde hotspots) waarvan Hotspot Hutspot het uiteindelijke resultaat is.

Hoe lang werken jullie al samen met Talentfabriek010?

Sinds het begin van Talentfabriek010 werken wij al samen. Beide concepten sluiten namelijk heel goed op elkaar aan en kunnen elkaar op een positieve manier gebruiken.

Hoe maken jullie dan gebruik van elkaar? Hoe zit de samenwerking in elkaar?

Hotspot Hutspot en Talentfabriek010 delen een aantal voorzieningen, wisselen kennis uit en bieden plek aan deelnemers die van de ene naar de andere organisatie worden doorverwezen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het inhoudelijk passender is, omdat het praktisch is voor de deelnemer of beter aansluit op de wensen.

Wat goed dat jullie zo samen komen. Op hoeveel locaties is Hotspot Hutspot eigenlijk actief?

Wij zijn op dit moment actief op 2 vestigingen (Krootwijk in Crooswijk en Lomba in Lombardijen) maar binnenkort kunnen wij daar een vestiging aan toe voegen; eind dit jaar gaan we namelijk open in Schiedam. Meer kan ik er nog niet over vertellen. Maar houd ons in de gaten!

Dat is nog eens organische groei! Vertel eens over de wijkrestaurants. Wat gebeurt daar allemaal?

Ons motto is goed eten voor iedereen. Iedere week koken we een driegangen menu die wij aanbieden voor de toegankelijke prijs van 9 euro. Het eten moet namelijk ook betaalbaar zijn voor gasten uit de wijk en de omgeving die minder te besteden hebben. Kids of volwassenen uit de wijk die interesse hebben in koken, kunnen altijd meehelpen in de keuken. Zo kunnen ze hun eigen kookkunsten en andere talenten ontdekken tijdens het meehelpen; van alles in de keuken tot in de bediening. Inmiddels hebben we rond de 80 vrijwilligers ‘in dienst’ met verschillende achtergronden, van re-integratie trajecten tot stagaires.

Als je Talentfabriek010 in een aantal kernwoorden moet omschrijven, welke zouden dat zijn?

Kansen creëren, iedereen kan wat, werken is leuk, leren kent geen leeftijd en samen staan we sterk! Samen met Talentfabriek010 creëren wij kansen die mensen activeert en verbindt. En dat allemaal met iets simpels als gezonde voeding. We verwelkomen iedere dag gasten van dichtbij tot ver weg, van buurtbewoners tot fans van het sociaal maatschappelijk concept. Het concept is iets dat tastbaar is in de wijk en vervult tegelijkertijd een sociaal maatschappelijke functie door mensen samen te brengen met gezonde voeding, te verbinden en kansen te geven. Samen met Talentfabriek010 zetten wij ons in om mensen te laten inzien dat iedereen wat kan en talenten heeft. Talent ontwikkelen is leren van jezelf én van anderen. Leren doe je samen want samen sta je sterk.


Wim Rooijakkers – Naaiatelier Feyenoord – Partner

Fijn dat je even tijd hebt voor een kort interview. We zijn hier bij het Naaiatelier in Feyenoord van Talentfabriek010. Kan je daar wat meer over vertellen?

Uiteraard, wij zijn hier inderdaad bij het Naaiatelier in Feyenoord. Een initiatief van Talentfabriek010 om deelnemers uit de buurt en omgeving van Rotterdam arbeidsvaardigheden en een vak te leren. Niet alleen het vak van naaien en confectioneren maar ook bijbrengen van een professionele werkhouding. Ze bouwen een relevant netwerk op en kunnen een leerwerktraject volgen wat wordt afgesloten met een MBO1 diploma.  Ikzelf ben verantwoordelijk voor zowel deze locatie als de andere locatie in Lombardijen. Lombardijen is een locatie waar ik binnenkort wel weer wat meer ga begeleiden. Een leerling van mij heeft daar nu de dagelijkse leiding met wie ik mijn ervaring en kennis hier uit Feyenoord kan delen.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Dat is een apart verhaal kan ik je vertellen. Ik ben zelf een echte verbouwer en opknapper. Ik heb enige jaren huizen gekocht, verbouwd en volledig opgeknapt om het vervolgens met een goede winst te verkopen. Met deze ervaring ben ik mijn eigen verbouwbedrijf gestart en zodoende in aanraking gekomen met Mireille en Talentfabriek010. Voor Talentfabriek ben ik destijds verbouwingsprojecten gaan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld de workshopruimte bij Natuurtalent gerealiseerd, volledig uit gerecycled bouwmateriaal. Door deze sterke zakelijke relatie heeft Mireille mij op een gegeven moment benaderd voor het overnemen van de dagelijkse leiding van het Naaiatelier hier in Feyenoord. Een vreemde zet, zal je wel denken. Van bouwmaterialen naar de dagelijkse leiding van een Naaiatelier. Ik zag het als een uitdaging en door mij er volledig op te storten ben ik het hier (en sociaal ondernemen) alleen maar leuker gaan vinden.

Maar Naaiatelier, wat confectioneren jullie allemaal hier?

Wij confectioneren eigenlijk van alles maar het grootste gedeelte van het werk zit hem in het confectioneren van Beat The Bag tassen. Beat the Bag is een initiatief van VerdraaidGoed waar wij sinds kort licentiehouder van zijn. Hiervoor maken we zo’n 100 tassen per maand voor, in diverse varianten.

Zo, dat is inderdaad veel. Maar hoe doen jullie dat?

Ja, dat is iedere dag weer een uitdaging. Kijk wij hebben geen vaste werknemers. Wij hebben deelnemers. Mensen uit de omgeving en het netwerk van Talentfabriek010 die hier meehelpen aan de dagelijkse werkzaamheden. Dit betekent dat ik de ene dag met 3 mensen kan zitten en de andere dag met 10 of meer.

Ehhm maar hoe doe je dat dan met vaste, lopende opdrachten?

Dat is nu net de uitdaging. Iedere dag sta ik op en is het maar zien waar de dag mij brengt. Maar dat is ook net wat het werk zo leuk maakt; roeien met de riemen die je hebt. Deelnemers komen hier om onder de mensen te zijn, de Nederlandse taal te oefenen/leren en om sociale en professionele vaardigheden te ontwikkelen. Wij hebben hier in principe maar 1 regel; hier binnen en tijdens het werk, praten wij Nederlands. Dat is het allerbelangrijkste. Kijk de situatie heeft veel deelnemers naar Nederland gebracht maar eenmaal hier gekomen is er werk aan de winkel. Er moet gewoon brood op de plank komen. Men moet zich niet alleen verstaanbaar kunnen maken in de taal maar ze moeten ook gewoon werken en meedraaien in de maatschappij. Cultureel gezien is dat soms heel vervreemdend maar wel belangrijk om ze mee te geven. Het vergt aanpassingsvermogen en een flexibel actieve houding.

Maar Mireille laat mij hierin heel vrij en legt vertrouwen in mij, wat heel fijn is. Motiveren en bewustmaking is waar ik mij dagelijks mee bezig houdt. Het vormen van een team, een divers team dat elkaar kan begrijpen en ook nog eens soepel samen kan werken op een professionele manier om harde afspraken en deadlines na te komen. Wat het aan de andere kant soms ook moeilijk maakt en overtuigingskracht vergt.

Als jij Talentfabriek in enkele woorden moet omschrijven, welke zijn dat dan?

Eigenlijk zie ik het heel simpel; een goed georganiseerd zooitje. Op een goeie manier, begrijp mij niet verkeerd. Iedere dag maken wij er met zijn allen het beste van zonder dat er (altijd) een referentiekader is. Het referentiekader ziet er iedere dag weer anders uit, fluctueert vaak, maar uiteindelijk weten wij altijd gezamenlijk de klus te klaren. Het grappige is dat mensen dat ook vaak over mij zeggen; ik zeg altijd eerst dat het niet kan, maar uiteindelijk weet ik er altijd voor te zorgen dat het wél kan. En dat is waar Talentfabriek010 en de Naaiateliers ook kracht uit halen – met de gedachte dat het altijd wél kan en overal een oplossing voor is!


Eindredactie Interviews – Michael van Oers